מה ישראלים הכי שונאים?
איפה שלא תשימו את האוזן תשמעו: "אנחנו רוצים כבר לקנות דירה, נמאס לנו לזרוק את הכסף לפח…". בתפיסה הישראלית הרווחת להוציא כסף עבור שכירות דירה שווה ל'לזרוק כסף לפח'. האם זה נכון גם מבחינה כלכלית? תלוי…
זוגות לדוגמא:
ננסה להדגים את העניין באמצעות 2 זוגות טיפוסיים: אברהם ושרה ויצחק ורבקה התחתנו באותו יום. שני הזוגות קיבלו לחתונה 150,000 ₪, חסכו 50,000 נוספים וקיבלו מההורים מתנה – עוד 200,000 ₪. בסך הכל לכל זוג היה 'הון התחלתי' של 400,000 ₪.
אברהם ושרה קונים
אברהם ושרה בחרו לקנות את בית חלומותיהם. הם קנו בית דו מפלסי באחד מהישובים ביו"ש בעלות של 1.6 מיליון ₪, ושילמו בכל חודש 5,500 שקלים על המשכנתא שלהם. הם נותרו ללא חסכונות וללא כסף בצד. עם השנים עלו תשלומי המשכנתא והכבידו על בני הזוג וכל הוצאה חריגה זיעזעה את חשבון העו"ש שלהם.
יצחק ורבקה שוכרים
יצחק ורבקה בחרו לפעול אחרת. הם קנו דירה בעיר לוד ב-1,000,000 ₪. הם השתמשו ב400,000 ₪ מכספם, ואת שאר הרכישה ממנו באמצעות משכנתא קטנה בהחזר חודשי של כ-3500 ₪ שכוסה על ידי תשלומי השכירות מהדירה. את שאר הכסף שנותר בידם השקיעו בדרכים נוספות (כפי שהדריכו אותם במשרד לתכנון פיננסי… אני מכיר אחד כזה!). והם עשו תשואה ממוצעת של 6 אחוזים לשנה (עליית ערך+תשואה על שכירות בניכוי ריבית המשכנתא). במהלך השנים הללו הם שילמו שכירות חודשית בסכומים שנעו בין 2000-4500 ₪ – תלוי במקומות בהם הם גרו וביכולת שלהם.
מזל טוב
לאחר עשרים שנים הגיע היום הגדול – חתונת הבן הבכור! לאברהם ושרה היה נכס גדול ויפה, שכבר שווה כשנים וחצי מיליון ₪, והם סיימו לשלם את המשכנתא עליו. אבל בגלל שבכל השנים התשלומים החודשיים הכבידו עליהם מאד – הם התקשו לחסוך מעבר לכך, והגיעו לחתונה עם הלשון בחוץ, כשהם תרים אחרי הלוואות שיאפשרו להם לעמוד בהתחייבויות.
ליצחק ולרבקה לעומתם היה תיק השקעות בשווי כמה מאות אלפי ₪ (בכל חודש הם יכלו להשקיע 1000-2000 ש״ח), דירה (ללא משכנתא כמובן) בלוד בשווי מעל מיליון וחצי ₪, הכנסה חודשית קבועה של כ-4,000 ₪ מתשלומי השכירות ועוד היד נטויה… הם הוציאו מתיק ההשקעות שלהם את הסכום הנדרש לחתונת בנם בשמחה. את החתונות הבאות הם יממנו מהרווחים שיצברו בתיק ההשקעות, והקרן קיימת לעולם הבא… אגב, גם לאורך כל השנים חיו יצחק ורבקה יותר ברווח כי היו להם עוד כ-1,000 ₪ פנויים כל חודש.
האם יצחק ורבקה 'זרקו את הכסף לפח' כל השנים הללו? או שמא דווקא אברהם ושרה שבחרו להשקיע את כספם בקניית קירות יקרים הם שהפסידו מהדרך בה בחרו?
“התשובה לשאלה 'מה עדיף – לקנות או לשכור?' היא לא קבועה, לא חד-משמעית, והיא תלויה בגורמים רבים. לעיתים זו בכלל שאלה פסיכולוגית”
אין תשובה אחת. אבל!
משפחות רבות מגיעות אלינו לתהליך של תכנון פיננסי ארוך טווח במסגרתו אנחנו מתכננים כיצד הם יוכלו לחתן את כל הילדים בכבוד בעוד שנים רבות. כן, הזמן הנכון לתכנן את זה הוא כבר כשמתחתנים!
התשובה לשאלה 'מה עדיף – לקנות או להשכיר?' היא לא קבועה, לא חד-משמעית, והיא תלויה בגורמים רבים. לעיתים זו בכלל שאלה פסיכולוגית. המשפחה רוצה "לגור בבית משלה", בלי קשר לשאלה אם זה כדאי או לא. אני נוהג לומר למשפחות שכסף זה לא הדבר החשוב ביותר בחיים… ואם זו ההחלטה שלהם – זה בסדר, ובלבד שלא ישלו את עצמם שזה המהלך הכי נכון כלכלית.
בנוסף, אם מסתכלים על מגורים בשכירות כמעשה לגיטימי, מגלים גם יתרונות נוספים: הם מאפשרים גמישות, בבחירת ישוב אהוב, במחיר הדירה לפי גודל המשפחה או שינויים בהכנסות ועוד.
***
להחלטה על קניית בית יש השלכות רבות על מצבכם הכלכלי בהווה וגם בעתיד.
לפעמים נכון לקנות בית למגורים, לפעמים נכון לקנות בית להשקעה ולהשכיר אותו, ולפעמים נכון יותר בכלל להשקיע באפיקים אחרים.
ודאו כי אתם מבצעים את ההחלטה הזו בליווי מקצועי ומתאים.
מוזמנים להצטרף אלינו להדרכה מקוונת עם כל מה שצריך לדעת לפני שרוכשים דירה - בין למגורים ובין להשקעה.
Comments