לפחות פעמיים בשבוע אנחנו מקבלים את השאלה הזו.
לפעמים שואלים אותה אנשים שברוך השם מצליחים להתנהל חכם, לחסוך כל חודש, וסכומי החיסכון שלהם מצטברים. בפעמים אחרות אלה אנשים שקיבלו ירושה פתאומית, פיצויים או החזרים מחברת ביטוח, גם אנשים שמוכרים נכס נשארים לפעמים עם כספים בצד, ואפילו זוכי לוטו היו לנו לפעמים. כולם מגיעים עם בערך אותם הסכומים ועם אותה השאלה: מה עושים עם 150 אלף שקלים שנמצאים בעובר ושב? למה כסף שיושב בעובר ושב זה לא טוב?
אם אתם קוראים את המייל הזה בקביעות אז קודם כל תודה, ושנית, אתם כבר יודעים שכסף ששוכב בבנק זה לא מצב אידיאלי - הכסף שיש לנו יכול לקנות פחות, כי האינפלציה (שהסברנו עליה במקום אחר) שוחקת אותו.
פעם היה מקובל להפקיד כספים לפק״מ (פיקדון קצר מועד) - בפק״מ אנחנו נותנים לבנק אישור להשתמש בכסף שלנו, כמו להלוות אותו לשכן שלנו בריבית גבוהה - והוא משלם לנו על האישור הזה ריבית נמוכה. העניין הוא שכיום, הריבית שהבנק מציע כל כך נמוכה שזה כמעט כמו להשאיר את הכסף בעובר ושב. כאמור - לא מומלץ.
אז מה עושים?
כמובן, יש כמה אפשרויות. יותר משיש כמה אפשרויות, תחום ההשקעות הוא מאוד מאוד רחב. מאוד. בצורה כזו או אחרת, כמעט כל עסק שמוקם, בניין שנבנה, חברה פעילה ומוצר שאתם משתמשים בו - כל אחד מהם מיוצר באמצעות השקעת כסף. זה תחום מאוד רחב בגלל שהוא מקיף את כל הפעילות הכלכלית בעולם. ועדיין, ננסה לפשט לרגע את הסיפור:
כשאנחנו באים לבחון השקעה, יש לנו ארבעה פרמטרים:
רווח (תשואה) ממוצעת - כמה השקעות דומות להשקעה הזו הכניסו בעבר.
סיכון - כמה אנחנו מוכנים לסכן את הכסף, וכמה יכאב לנו אם כולו יאבד.
נזילות - כמה מהר אפשר 'להוציא' את הכסף כך שיהיה אצלנו בידיים אם אנחנו צריכים אותו מהר.
בלבול מוח - כמה אנרגיה וזמן אנחנו צריכים להשקיע בניהול ההשקעה שלנו.
אחרי שהבנו את זה, בגדול יש לנו שתי אפשרויות. א. להשקיע בשוק ההון.
ב. להשקיע בנדל"ן.
הנה טבלה שמחשבת את הפרמטרים מול ההשקעות השונות:
(מתוך מדריך ההשקעות שלנו שתכף יצא בגרסה חדשה)
׳שוק ההון׳
ככלל - שוק ההון הוא מושג מאוד מאוד רחב ומורכב שאוחז בתוכו את הכלכלה העולמית כולה, ויש בהתאמה הרבה דרכים להשקיע בו. אם יש לכם קרן פנסיה אתם כבר משקיעים בו באיזושהי צורה, ואם תרצו לקחת את מאה אלף השקלים שלכם בעצמכם ולהשקיע אותם, אפשר להמליץ בגדול על כלי פשוט וקל לתפעול שנקרא ׳קופת גמל להשקעה׳. כאמור, זה נושא מאוד רחב - ונדבר עליו בצורה מפורטת יותר במיילים אחרים בעתיד.
אז למה לא?
כמו שרואים בטבלה שוק ההון הוא נזיל ובלי הרבה בלבול מוח. הבעיה הגדולה שלו היא הסיכון בטווח הקצר (שבמניות) או התשואה (שבאגרות החוב). כלומר, הבעיה עם שוק ההון היא טווח הזמן. אפשר לעשות תשואות יפות בשוק ההון, בממוצע - אפילו שבע ושמונה אחוזים, אבל בשנים מסויימות השוק יורד והערך של ההשקעה בו יורד בהתאמה. ולכן, בטווח ארוך זה רעיון טוב שכדאי לבחון, אבל אם אתם מעריכים שתצטרכו את הכסף בעוד חמש עד עשר שנים או פחות, יש סיכון גדול שתצטרכו את הכסף בדיוק כשהשוק יורד - ויהיה לכם פחות ממה שתצטרכו.
האפשרות השנייה היא להשקיע את הכספים בנדל״ן.
כשאנחנו אומרים נדל״ן אנחנו בדרך כלל מתכוונים לדירה להשכרה. ישראלים אוהבים להשקיע בנדל"ן, ודי בצדק. אבל אנחנו יודעים מה אתם חושבים - מאה חמישים אלף זה לא מספיק להשקעה בדירה. בטח אם לא רוצים לקחת משכנתא נוספת.
יש עוד כמה בעיות עם דירה להשקעה. זו התעסקות מאוד מורכבת - היא דורשת לקיחת משכנתא, איתור נכס מתאים, החלטה כמה להשקיע בו, וגם כאן, כמו בשוק ההון, זה לא סיפור של מהיום למחר. קניית ומכירת נכס זה עיסוק מורכב שלוקח זמן, ולרוב, אנשים לא נכנסים לעסקה כזו לתקופה של שנים בודדות אם הם לא עוסקים בתחום.
עלייתן של קרנות הנדל״ן
כדי לפתור את הבעיות, וליצור מוצר השקעה נוח יותר ומתאים לאדם הרגיל, הוקמו קרנות הנדל"ן.
קרן נדל"ן היא בעצם דרך להנגיש עסקה גדולה למשקיע פרטי שאין לו סכומי עתק בעובר ושב.
> הקרן מוצאת עסקה יזמית טובה, בודקת אותה, מוודאת שהיא עומדת בסטנדרט העסקי המקובל ונראית ככזו שיש לה סיכוי טוב להצליח.
> אחר כך היא פונה למשקיעים מן השורה - אנשים שלא עובדים בתחום ולא מחזיקים בהון מתחת למרצפות, חלק ניכר מהם כמוכם - שנותנים סכומי כסף קטנים יחסית (החל מ100000 שקלים).
> הקרן מבצעת את החיבור בין כל המשקיעים, כגוף אחד, ובין היזם. היא גם מפקחת במידה מסויימת על התהליך ומדווחת אותו למשקיעים.
לרוב - אין הכנסה חודשית כמו תשואות משכירות או משוק ההון. זו השקעה יזמית, וכשהיזמות מצליחה והדירה מוכנה ונמכרת, אתם מקבלים את הכסף ששמתם - פלוס הרווח שלכם.
אם גם לכם יש סכום שהצטבר, וגם אתם שואלים את השאלה שבכותרת, אתם פשוט יכולים לדבר איתנו ולשמוע על הפרוייקטים השונים שפתוחים להשקעה או שיפתחו בזמן הקרוב.
נשמח לחבר אתכם!
Comments