top of page

האם לאזרח אמריקאי כדאי לפטור ׳עוסק פטור׳ בישראל?




כידוע, למעמד של ׳עוסק פטור׳ יש כמה יתרונות. בראש ובראשונה עוסק פטור מאפשר לנו לקבל הכנסה מהצד או לפתוח עסק קטן בלי הצורך לדווח ולשלם מע"מ. יתרון נוסף הוא היכולת להזדכות על הוצאות מוכרות, להפריש לקרן השתלמות ועוד. 


העניין הוא שעבור אזרח אמריקאי הדברים קצת יותר מורכבים. 


כדי להבין את המורכבות צריך להכיר את עניין המיסוי:

בשונה מרוב מדינות העולם הממסות על פי תושבות, ארה״ב ממסה על בסיס אזרחות.

 כלומר, ממסה את אזרחי ארה"ב גם אם הם אינם תושבי ארה"ב.

 

עבור תושב ישראל שהוא אזרח ארה"ב  הדבר יוצר כפל חובות מס וכפל חובות דיווח - הן לרשות המיסים בישראל והן לרשות המיסים בארה"ב.

ברוב המקרים, הכפל מוסדר באמצעות אמנת המס למניעת מיסוי כפול - אם כבר שולם מס בישראל על הכנסה שהופקה בישראל, במרבית המקרים לא תהיו חייבים לשלם מס נוסף על אותה הכנסה גם בארה״ב (אך כן תהיו חייבים לדווח על כך). 


וכאן מגיע האבל. 

לצערנו בכל מה שנוגע לתשלומים לביטוח הלאומי, אין אמנת מס למניעת כפל. מה שאומר שכל הכנסה מחויבת במס ביטוח לאומי (Self employment tax)  בשתי המדינות. כיוון שהחובה חלה על המעסיק, אם אתם מועסקים על ידי עסק ישראלי, לא תהיה חובה אפקטיבית מול הרשויות בארה"ב. 


אבל כשאתם עצמאיים, אתם מעסיקים את עצמכם וחלה עליכם חובת התשלום. 

אי אפשר להקל ראש בזה, מדובר על כמעט 15% מכל שקל שרוויחו, וזאת בנוסף לחובת תשלומי הביטוח הלאומי בארץ (המגיעים לאחוזים קרובים).


כלומר - אזרח ארה"ב תושב ישראל שמפיק הכנסה בארץ והמס השולי שלו הוא 31% בישראל , יגיע לחיוב מס כולל של כמעט 60% ! (מס הכנסה, ביטוח לאומי, דמי בריאות וSELF EMPLOYMENT TAX) 


אז מה ניתן לעשות?


לפני שנסקור את האפשרויות העומדות בפניכם, חשוב לציין שאין תחליף לייעוץ מקצועי עם רו״ח הבקיא בחוקי המס בארץ ובחו״ל. הדברים האמורים להלן הם קריאת כיוון, ואינם יכולים לשמש כתחליף לייעוץ הבוחן אתכם ואת העסק שלכם בצורה פרטנית. 

אפשרות אחת , נפוצה אך לא מומלצת, היא להתעלם מחובת הדיווח והתשלום ולקוות שדברים יסתדרו מעצמם. זה לצערנו יכול להסתיים מאד רע. ולהוביל לקנסות כבדים ואישומים פליליים. בקיצור, לא כדאי. 


אפשרות שניה היא לשלם את תשלומי הביטוח הלאומי כנדרש ולהנות בגיל הפרישה מקצבת ביטוח לאומי אמריקאי. כדי להיות זכאים צריך לשלם סכום מינימלי למשך 40 רבעונים לכל הפחות שזה אומר עשר שנות עבודה, לאו דווקא רצופות. 

ישנם מספר מחשבונים ברשת דרכם ניתן להבין בערך לאיזה קצבה תהיו זכאים. הנה מחשבון לדוגמה 🧮


מה שצריך לזכור הוא שעל פי החוק האמריקאי, למי שיש קצבה פנסיונית ממקור אחר, צפוי לקבל קצבה  מופחתת מביטוח לאומי בארה"ב (50%) מה שהופך את האופציה הזו ברוב המקרים ללא משתלמת. לכל היותר תקבלו את מה ששילמתם (באיחור של עשרות שנים).

 בקיצור, זו האופצייה שהיא הרע במיעוטו, במידה ולא מצאתם פתרון אחר.  



אפשרות נוספת שאפשר למצוא ברשת אך אנחנו מאד ממליצים להמנע ממנה היא האפשרות לעבוד עם חברות שונות שמבטיחות ׳להלבין׳ לכם את ההכנסות. בגדול זה עובד כך: אתם עובדים, החברה מוציאה חשבוניות ללקוחות ומעבירה לכם את הסכום, בניכוי עמלה נדיבה, בתלוש כאילו אתם שכירים. 

למה זה פתרון לא מומלץ? 

כי בסופו של דבר , לא מתקיימים יחסי עובד מעביד אמיתיים עם אותן החברות וזה עלול להביא לבעיות הן מול רשות המיסים וביטוח לאומי בישראל והן מול רשויות המס בארה"ב.

זה יותר מורכבות מול מעמדכם כעצמאיים מול רשויות המס והביטוח הלאומי בארץ. לא ניכנס להסבר המדוייק, אבל ככלל אנחנו ממליצים להמנע מאפשרות זו.



אפשרות אחרונה, שהיא הכיוון אליו נחתור, היא להמנע מעבודה בהגדרה של עצמאי: 


  • אפשר להתעקש לנסות לקבל שכר דרך תלוש. גם אם אתם עצמאיים, עסקים רבים מאפשרים לקבל שכר דרך תלוש. צריך להבין את כלל המשמעויות של זה, כולל העניין המיסויי וההפרשות הסוציאליות.

  • אפשרות עוד יותר טובה היא לפתוח חברה בע"מ ולקבל ממנה משכורת. גם אם החברה שלכם, אתם מוגדרים כשכירים של חברה ישראלית וממילא לא חייבים בביטוח לאומי בארה״ב. יצויין כי לפתיחת חברה בע"מ יש השלכות דיווח מהותיות על הדוח השנתי לארה"ב ובמקרים מסוימים אף עלולה להביא לחיוב מס נוסף. 

  • אפשרות נוספת, מומלצת במיוחד, היא להמשיך לעבוד כעצמאי אך לטעון בדוח המס לארה"ב שעל אף שבארץ ההכנסה היא מעסק עצמאי, בארה"ב מדובר בהכנסה ממשכורת. יחסי עובד מעביד בארה"ב שונים מאלו בישראל, ולכן במקרים רבים על בסיס שאלון מיוחד (העונה לשם common law questionnaire) ניתן לטעון כי קיימים מעין יחסי עובד מעביד עם חלק מהלקוחות ובכך להימנע מלשלם ביטוח לאומי על הרווח מלקוחות אלו. אופציה זו רלוונטית בעיקר כאשר עובדים מול עמותות/ ארגונים גדולים באופן קבוע ויש לבחון אותה באופן ספציפי מול רואה החשבון האמריקאי שלכם.



אז שיהיה בהצלחה. ולא לשכוח להתייעץ עם רואה חשבון. ולהשאיר צלוחית מים לחתולי הרחוב. חם בחוץ.




רוצים לשמוע על שירותי המס שלנו? לחצו על הלינק



890 צפיות3 תגובות

3 Comments


אפשרות נוספת - לבטל את האזרחות :-) לא בשמים היא לאמור מי יעלה לנו השמיימה...

Like

אופציה נוספת טובה וקלה בהרבה היא לרשום את העסק על שם בן/בת הזוג (בהנחה שהם לא אזרחי ארה"ב) ולקבל תלוש מהעסק.

אגב ככה אפשר לנצל יותר טוב את נקודות הזיכוי ממס בארץ של בת הזוג.

Like
Replying to

זה רעיון טוב אך לא כל כך חוקי ואנחנו נמנמעים מלהמליץ על דברים לא חוקיים.

Edited
Like
bottom of page