מה עושים כשהבורסה מתרסקת?

כל פעם שהכותרות הכלכליות משתלטות על הכותרות הראשיות – זה מתחיל להפחיד…הכתבים הכלכליים, וכתבי החדשות בכלל, אוהבים לצייר מייד תרחישי אימים: הבורסה נופלת, ההתרסקות לפנינו, הבועה מתפוצצת, כספי הפנסיה נמחקים…כל אלו כותרות שעוד נשמע ונראה בימים הקרובים, כל עוד הבורסות גועשות כמו שהן כעת.
אז מה עושים? זה הזמן להיכנס לפאניקה?
לדעתנו, ממש לא.
הכסף של רובנו מושפע ממה שקורה בבורסה. זה נכון. אבל – כשאנחנו מסבירים ללקחותינו על הבורסה כאפיק השקעה אנו תמיד מתארים אותה בתור אפיק המלצה מומלץ בשני תנאים מרכזיים:
- זוהי השקעה ארוכת טווח. כלומר – אנחנו צריכים את הכסף רק בעוד הרבה שנים.
- צריך לב חזק. לא להסתכל כל הזמן על הגרפים. פעם בשנה זה מספיק…
ולמה? כי בטווח הארוך, הניסיון מורה שהבורסה תמיד עולה. אם אנחנו מסתכלים עשרות שנים אחורה הגרף ארוך הטווח של הבורסה הוא של עלייה עקבית. הוא מורכב מאינסוף עליות וירידות קטנות, וגם ממפולות גדולות יותר מעת לעת, ותיקונים גדולים אחריהם.
האם אנחנו חווים כעת מפולת בשוק המניות? עוד לא ברור. ייתכן שזו תהיה מפולת והבורסה תרד בעוד כמה עשרות אחוזים, וייתכן שזהו תיקון מקומי והוא ייבלם בימים הקרובים. עוד לא ברור.
אבל לענייננו – זה לא משנה בכלל!
אם כספי הפנסיה שלכם או החסכונות ארוכי הטווח שלכם (קרנות השתלמות/קרנות נאמנות) מצויים בבורסה – הכל בסדר! אין צורך להיכנס ללחץ, ובטח לא להיסטריה. ניסיון העבר מורה שמה שיורד גם עולה! לעומת זאת מי שמוציא את הכסף אחרי שהבורסה מתחילה לרדת ומכניס אח"כ אחרי שהיא כבר מתחילה לעלות – רק מפסיד… חבל! (תוכלו לקרוא על זה בכתבה המרתקת הזו שמנתחת התנהגות משקיעים לאורך שנים).
בקיצור – תסגרו את הרדיו, תתעלמו מהגרפים, ולכו לישון בשקט!
לא נרגעתם? תקראו גם את זה. אנחנו חושבים שהוא כתב את זה יפה מאד.