שאלת מליון הדולר
הבורסות שוב סוערות, המגיפה בסין מטריפה את העולם, ושאלת השאלות שוב חוזרת: האם זה הזמן להיכנס לבורסה? לברוח מהבורסה? לטוס לחופשה לסין? (בעצם השאלה האחרונה קצת פחות…).
ננסה לתת עקרונות כלליים למענה על השאלה הזו בשורות הבאות:
שוק המניות
פעמים רבות כשאני יושב עם משפחות ופורש את אפיקי ההשקעה האפשריים השונים, אני נשאל: "האם עכשיו זה זמן טוב להשקיע בבורסה?"
התשובה שאני עונה בדרך כלל היא: שתמיד זה זמן טוב להשקיע בבורסה, אבל רק לטווח ארוך.
כלומר, אם אתם צריכים את הכסף בעוד כמה חודשים, או אפילו בעוד שנתיים – מניות זה לא המקום בשבילכם. אבל אם אתם חוסכים לפנסיה, או לחתונת הילדים בעוד 15 שנה – שוק ההון ומניות בהחלט עשויים להיות המקום הנכון עבורכם.
בדיקת התשואות בשוק המניות ב-100 שנה האחרונות בארה"ב, או ב-30 שנה האחרונות בארץ, מראה נתון ברור:
כמעט בכל המקרים, בהסתכלות 15 שנה קדימה, ההשקעה במניות הייתה רווחיות יותר מהשקעות באגרות חוב או במסלולים סולידיים אחרים.
אז למה לא כולם עושים את זה?
הבעיה היא לא מתי נכנסים לשוק המניות, הבעיה היא מתי יוצאים. כדי להרוויח בשוק המניות, צריך פשוט לקנות מניות, ולא למכור אותם עד שאתם צריכים את הכסף (טווח ארוך, כן?). לא לנסות לתזמן את השוק, ולהחליט מתי הוא יעלה ומתי הוא ירד, אלא פשוט לקנות ולחכות.
הטעות הגדולה ביותר של הרבה מהמשקיעים היא שכשמגיעה מפולת (והיא מגיעה בעקביות אחת ל-7 שנים בערך) הם מוכרים את המניות בהפסד ועוברים לתיק "סולידי".
מחקר מענין שנערך בעבר מראה למה לא כדאי לבצע שינויים כאלו.
לדוגמה – התברר שבין השנים 1996 ל-2006 שוק המניות עלה ב-300%, ואילו המשקיעים (בקרנות נאמנות מנייתיות) הפסידו 58%… כלומר אם משקיע היה נשאר כל הזמן בבורסה, גם בירידות, הוא היה מרוויח הרבה יותר מאשר בנסיונות לתזמן את השוק.
איך זה קורה? במקום לקנות בזול ולמכור ביוקר, הציבור קונה ביוקר (כשהבורסה בשיא וכולם מדברים עליה) ומוכר בזול (כשיש מפולת)…
אז מה עושים?
אם אתם חוסכים לטווח ארוך, סיכוי טוב שמניות זה אפיק ההשקעה הכי רווחי בשבילכם בשוק ההון. במשך 10 או 15 שנה – לא משנה מה קורה – לא מוכרים! במיוחד אם יש מפולת!
קצת לפני שאתם צריכים את הכסף בפועל (שנה-שנתיים, בפנסיה כדאי קצת יותר מוקדם) כדאי לבדוק מה מצב השוק. אם שוק המניות נמצא אחרי עליה יפה של כמה שנים (כמו במצב היום) – העבירו את הכסף למשהו סולידי יותר – אגרות חוב או אפילו פק"מ. אם שוק המניות נמצא אחרי מפולת, ועוד לא התאושש ממנה – חכו שיתאושש.
צילום: יניב מוזורבסקי
למה אני כותב לכם את כל זה?
כל שבוע אנחנו מקבלים פניות ושאלות של משפחות שהכסף שלהם נמצא בבנק בצורות שונות: בעו"ש, בפק"מ, בחסכון ע"ש פרי טרופי כל שהוא, או בתוכנית חיסכון מדהימה ל20 שנה. המשותף לכל האפשרויות הללו הוא ריבית נמוכה מאד על הכסף.
משפחות שרוצות להגיע ליעדים כלכליים מאתגרים כשהכסף מוכן באמתחתן, מוכרחות לחסוך באפיקים שנותנים תשואה גבוהה יותר מהבנק.
אל תוותרו על המקצוענות בכל הנוגע לכסף שלכם! בשביל זה אנחנו פה.
*האמור לעיל אינו מהווה יעוץ השקעות ו/או המלצה לקניה או מכירה של ניירות ערך, ואינו מתחשב בשיקולי ההשקעה האישיים של כל משקיע